سبکدانه های طبیعی از سال های دور مورد توجه انسان بوده است. رومیان در احداث معبد پانتئون و ورزشگاه کلوزیوم، در قرن ششم در ساخت اولیه کلیسای صوفیای استانبول، در قرن دوم پس از میلاد در ساختمان پانتئون روم و بعد تر در ساختمان واتیکان از سبکدانه ها استفاده شد.
در اوایل قرن بیستم کاربرد بتن سبکدانه پس از تولید سبکدانه های مصنوعی و فرآوری شده وارد مرحله جدیدی شد. در حدود سال 1917، در ایالات متحده، روش تولید صنعتی رس منبسط شده با استفاده از کوره استوانه ای چرخان با نام فرآورده هایدیت ابداع شد. به دلیل امکان فرآوری در تولید و ویژگی های منحصر بفرد، این محصول مورد استقبال خوبی قرار گرفت و بیش از 150 پل و ساختمان در آمریکا و کانادا از جمله پروژه اداری 52 طبقه با ارتفاع 215 متر در هوستون تگزاس با این بتن مورد بهره برداری قرار گرفت. در ایران نیز واحد تولید لیکا در سال 1357 توسط بخش خصوصی راه اندازی شد.
لیکا در عرصه بین الملل
در کشور های مختلف سبکدانه های مصنوعی به ویژه لیکا با نام های تجاری گوناگونی تولید می گردد که برخی از آن ها به شرح زیر است:
دانمارک، نروژ، سوئیس، سوئد، فنلاند، انگلیس و ایران با نام Leca
جمهوری چک، اسلواکی، لهستان و روسیه با نام Keramzit
فرانسه، بلژیک و پرتقال به نام Argex
آلمان و اتریش با نام Liapour
و ایتالیا با نام Laterlite
لیکا در ایران
بهره برداری از واحد اول کارخانه لیکا در ایران به سال 1357 باز می گردد. تولید فرآورده های کارخانه لیکا تحت امتیاز لیکای بین المللی انجام می شود. در حال حاضر این کارخانه دارای چهار واحد تولید سبکدانه، سه بخش تولید بلوک سبک و تولید انواع ملات آماده است.
شرکت لیکای ایران بزرگ ترین واحد تولید کننده لیکا در آسیای میانه شرق آسیا می باشد.